Birinci Yoğurt Nasıl Yapıldı?


Son yıllarda fabrikasyon üretimi besinlerden kâfi besin bedelini alamadığımız savları üzerine pek çok insan meskende peynir, yoğurt, ekmek, reçel ve gibisi eserler üretmeye başladı. Bilhassa pandemi nedeniyle meskende kalma süremiz arttığı için bir noktada ekmek ve yoğurt yapmak en kıymetli hobilerden biri haline geldi. Yoğurt yapmak kolaydır; süte biraz yoğurt eklersin ve yoğurt olur. Öyleyse birinci yoğurt nasıl yapıldı?

Birinci yoğurt nasıl yapıldı sorusu sadece meraklı okuyucuların değil, bilim insanlarının da araştırdığı bir bahistir. Gerçek manada ulusal bir Türk yiyeceği olan ve neredeyse tüm dünyada tıpkı isimle anılan yoğurt imali için tarih boyunca kullanılan pek çok farklı metot vardır. Gelin yoğurdun tarihi yolcuğunu yakından inceleyelim ve birinci yoğurt nasıl yapıldı sorusunun karşılığını atalarımızın metotlarından öğrenelim.

Yoğurt nasıl yapılır?

Yoğurt, üretimi için kaynadıktan sonra 42 – 45 derece sıcaklığa düşen sütün içine mayalanma yani fermantasyon süreci için gerekli olan bakterilerin içinde bulunduğu bir ölçü yoğurt eklenir. 3 – 3,5 saat boyunca sıcak bir ortamda bakteriler mayalanma sürecini tamamlayarak sütü yoğurt haline getirir.

Sıcaklık derecelerinin, müddetin ve öteki detayların bu kadar kıymetli olmasının nedeni aslında yoğurt yaparken bir kimyasal yansıma oluşturuyor olmanızdır. Evvelki yoğurtta bulunan bakteriler, belli sıcaklıktaki süt içinde kimyasal yansıma yaratarak mayalanıyor ve yoğurdu süte dönüştürüyor. Peynir nasıl yapılır sorusunun cevabı da benzeri adımlardan oluşur.

Özetlemek gerekirse sütün mayalanarak yoğurt haline gelmesi için gerekli olan şey bakterilerdir. O denli ki şayet açık havada bu mayalanma sürecini gerçekleştirecek bakteriler varsa kapağı açık halde kenarda duran süt bile bir halde mayalanacaktır. Günümüzde artık uzman besin mühendisleri tarafından sürecin her adımı dikkatle uygulansa da tarih boyunca pek çok farklı tekniğin kullanıldığı biliniyor.

Birinci yoğurt hakkında rivayetler:

Yoğurt üzere kıymetli bir yiyecekten bahsederken rivayetleri de anlatmamak olmaz. Bir rivayete nazaran Hz. İbrahim’e yoğurt üretimi melekler tarafından öğretilmiştir. Bu usul, süte karınca toprağı karıştırmaktır.

Zafer Gazetesi’nde Umut Karakülah tarafından kaleme alınan incelemeye nazaran karınca yumurtası, karınca yuvasının çıkışında bulunan toprağa verilen isim olan karınca toprağı ve olağan toprak; birinci yoğurt nasıl yapıldı sorusunun karşılığını veren gereçlerdir. Hatta bahis üzerine uzmanlar tarafından yapılmış incelemeler de vardır.

Karınca yumurtası, karınca toprağı ve olağan toprak konulan sütlerin hepsi bildiğimiz manadaki yoğurda dönüştürmüştür. Lakin karınca toprağı ile mayalanan yoğurt en lezzetlisi olmuştur. Bunun nedeni olarak devamlı hareket halinde olan karıncaların farklı yerlerden bakteriler toplaması ve bu bakterilerin yuvalarının etrafında bulunan toprağa bulaşması görülüyor. Yani mayalama için muhtaçlık duyulan bakteri karıncalar tarafından farkında olmadan toplanıyor.

Birinci yoğurt nasıl yapıldı?

Sütün içine düşen bir çiğ tanesi ya da sütün içine düşen bir çam kozalağı ile de sütün mayalanarak yoğurda dönüştüğü biliniyor. Lakin birinci yoğurt nasıl yapıldı sorusunun gerçek cevabını bulmak için Türklerin ana yurdu olan Orta Asya bozkırlarına ufak bir gezinti yapmamız gerekiyor.

Günümüzden binlerce yıl evvel yaşayan birinci Türk kavimlerinin ana geçim kaynağı hayvancılıktı ve ana besinleri de süt ve süt ile yapılan eserlerdi. Sağılan hayvandan alınan süt, saklanmak için bir hayvan postu içine yerleştiriliyordu. Bakteri ile dolu olan hayvan postu içinde kâfi sıcaklığı da bulan süt, süratle mayalanıyor ve yoğurt haline geliyordu.

Bir tesadüf yapıtı bulunduğu düşünülen yoğurdun bu halde ortaya çıkması son derece mantıklı. Zira saklama şartlarının hayvan derisi ya da farklı organları ile sağlanması bilinen bir yoldur. Sütün de mayalanmak için bakteri ve sıcaklık aradığını düşünürsek daha hoş ortam mı var? Günümüzde hala Anadolu’nun lezzetli peynirlerinin pek birçok keçi postu ve gibisi hayvansal eserler içine yerleştirilen sütün mayalanması ile üretiliyor.

Neden yemekle birlikte yoğurt yeriz?

Artık bir alışkanlık haline gelmiş olan yemeğin yanında yoğurt yemek de Orta Asya bozkırlarında yaşayan atalarımızdan bize miras kalmış bir yemek kültürüdür. Ispanak ve gibisi otlar ile ya da kimi et yemekleri ile kesinlikle yoğurt yeriz ya da ayran içeriz. Pekala, neden? Zira zehirlenmemek için.

Orta Asya’nın uçsuz bucaksız bozkırlarında olduğunuzu ve yemek için etraftaki otları topladığınızı ya da geçen hafta kestiğiniz hayvandan kalan etleri kızarttığınızı hayal edin. Otlar zehirli olabilir ya da et bozulmuş olabilir. Bu yemeklerin yanında yiyeceğiniz bir ölçü yoğurt, zehirlenme durumunda bozuk gıdayı dışarı atmanızı sağlayacaktır.

Elbette, bugünün çağdaş tıp dünyasında rastgele bir zehirlenme durumunda en yakın sıhhat kuruluşuna gitmeniz gerekiyor. Lakin yeniden de bozuk bir besin yediğiniz vakit üstüne yiyeceğiniz birkaç kaşık yoğurt istifra etmenizi ve bozuk gıdayı dışarı atmanızı sağlayacaktır. Bu duruma neden olan şeyin de yoğurt içindeki bakteriler olduğu düşünülüyor.

Neden yoğurt yiyoruz?

Yoğurttan hoşu var mı? Yazın ayran yaparız serinleriz, kışın çorba yaparız içimiz ısınır. İçinde kalsiyum var, protein var; B2, B12, B6 vitaminleri var, tam yağlı olsa bile kilo aldıracak kadar yüksek bir yağ oranı yok, tok fiyat, hem zayıflamaya hem de kilo almaya yardımcı besin olarak önerilir.

Yoğurt bugün tüm dünyada tüketilen bir Türk yiyeceğidir. ABD üretimi dizi ve sinemalarda meyveli yoğurdu dondurma üzere tükettiklerini görmüşsünüzdür. Üstelik yazılışı ve söylenişi de tıpkı bizim kullandığımızla birebirdir. Yoğurdu övebilir, tüketebilir, yayabilir ve sahip çıkabiliriz.

Yoğurt mayalamak için süte yoğurt koymak gerekiyorsa birinci yoğurt nasıl yapıldı diye düşünenlerin merakını giderdik ve yoğurdun tarihi seyahatine kısa bir bakış attık. Günümüzde hala Anadolu’nun farklı noktalarında yoğurttan yoğurt yapmayan, klasik teknikleri yaşatan pek çok insanımız vardır.

Previous Apple, 2021 Apple tasarım ödülleri'nin kazananlarını açıkladı
Next Aşı Olmayı Zarurî Kılmak Zıt Tesir Yaratabilir

No Comment

Bir Cevap Yazın