İstanbul Üniversitesi, Müsilajı İnceledi: İşte Sonuçlar


İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Kısmı bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları, Marmara Denizi’nin mevti olarak lanse edilen müsilaj sorunu ile ilgili geniş kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdi. Denizin farklı yerlerinden müsilaj örnekleri toplayan bilim insanları, yaptıkları araştırmayla müsilaja neden olan şeyin ne olduğunu tespit ettiler. Bilim insanlarının hususla ilgili açıklamaları, ne yazık ki pek de duymak isteyeceğiniz tipten değil.

Prof. Dr. Neslihan Özdelice tarafından yapılan açıklamalara nazaran Marmara Denizi’ni öldüren deniz salyasının temel nedeni, tek hücreli canlılar. Bu canlıların üremesine uygun şartlar hazırlayan unsurlar ise fosfor ile azot. Yani Marmara Denizi’ndeki fosfor ve azot ölçüsünün artması, bunun da tek hücrelilerin üremesini sağlaması, Marmara Denizi’nin bugünkü haline gelmesine yol açtı.

“Evsel atıklar ile yanlış avlanma da müsilajı artırdı”

Araştırmayı yapan grubun başındaki isim olan Özdelice, insanların iki yıldır meskene kapandığını ve bu süreçte alışkanlıkların değiştiğini söyledi. Bu bağlamda bilhassa de koronavirüs nedeniyle artan deterjan kullanımının bile tek hücreli canlıları etkilediğinden bahseden profesör, denize karışan evsel atıklar ile yanlış avlanma tesirlerinin de müsilajı direkt etkilediğini açıkladı. Özetlemek gerekirse Marmara Denizi’nin bugünkü hale bürünmesi, şahsen insan eliyle sağlanmıştı.

Yapılan araştırmalar, yeni bir canlı tipinin keşfedilmesine de yol açtı. Bu kadar olmasa da emsal bir durumun 2007-2008 yılları ortasında da yaşandığını hatırlatan Prof. Dr. Neslihan Özdelice, o yıllarda müsilaja neden olan baskın canlı çeşitlerinin tekrar tıpkı baskınlıkta olduğunu tespit ettiklerini açıkladı. Bunlara ek olarak yeni bir canlı çeşidinin daha keşfedildiğini söyleyen bilim insanı, bu tıp üzerinde de çalışmaların devam ettiğini duyurdu.

Previous Apple, Mağdur Ettiği Bir Bayana Milyonlarca Dolar Ödedi
Next Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan 'Thodex soruşturması' açıklaması

No Comment

Bir Cevap Yazın