Padişah hastalığı gutta beslenme nasıl olmalı


Besinlerin yapısında bulanan pürin vücudumuzda parçalanarak son ürün olan ürik aside (ürik asit idrarda buluna son atık ürün) dönüşür. Eğer pürin yıkımında herhangi bir bozukluk varsa, böbrek kaynaklı ürik asidin atımı az ise, yiyeceklerle alınan pürin miktarı fazla ise biriken ürik asit eklemlerde iltihaplanmaya yol açar. Buna da halk diliyle padişah, zengin hastalığı denir.Protein yükü fazla miktarda olan besinleri aşırı tüketen (et,süt,yumurta,deniz ürünleri,kurubaklagil vb.) kişilerin risk altında olduğu gut hastalığı sıklıkla ayak baş parmağında başlayarak eklemlerde şişme kızarıklık ağrı ve ısı artışı şeklinde kendisini belli eder. Bu hastalık erkeklerde kadınlardan daha fazla görülmekle birlikte menepoz sonrası ( hormonların böbreklere etkisi kaynaklı) kadınlarda daha fazla karşılaşılmaktadır. Gut hastalığı genellikle yüksek tansiyon,trigliserit ve kolesterol yüksekliği,aterosklerotik kalp hastalığı, diyabet, obezite gibi rahatsızlıklarla birlikte görülür.Tedavisi ise; ilaç tedavisininin yanı sıra uygun diyet planlarıyla birlikte yürütülür bu da hastalığın seyri ve iyileşme sürecinde oldukça önemlidir.GUT HASTALIĞINDA YENİLMEMESİ YA DA SINIRLANDIRILMASI GEREKENLERTam yağlı süt,yoğurtAlkol, karbonhidratlı içeceklerYağda kızartmalar,margarin iç yağ,kuyruk yağSakatatlar ( işkembe,karaciğer,beyin vb.) salam, sucuk,pastırma,havyar,sardalya,Kuzu eti,kaz eti,ördek,koyun eti , küçük balıklar,deniz ürünleriHazır çorbalar,hazır et sularıTam taneli tahıllar,yulaf unu,kepekli ürünlerGUT HASTALIĞINDA SERBEST YİYECEKLERBeyaz ekmek,mısır ekmeği,patates,pirinç,makarna,erişte,şehriyeDana eti,tavuk eti,hindi eti ve büyük balıklarNohut,kurufasülye,mercimek,bulgurBezelye,karnabahar,mantar ıspanak hariç diğer sebzeler istenildiği kadarNot: Günlük alınabilecek miktarlar; tavuk,dana,sığır hindi eti ve balık 60 gr a kadar,ıspanak 2-3 yemek kaşığı,mercimek 60 gr,bulgur 2-3 yemek kaşığı,mantar 60 gr,karnabahar 200 gr,bezelye 60 gr diğer sebzeler istenildiği kadar.Ürik asit kristallerinin atımı için ise günlük 2-2,5 lt su içilmesi önerilir.Örnek menüSabah: 2 dilim yağsız beyaz peynir,1 haşlanmış yumurta,1 dilim beyaz ekmek yada mısır ekmeği,1 su bardağı yağsız sütAra: 10-12 adet bademÖğlen : 60 gr et,tavuk yada balık,3-4 yemek kaşığı makarna yada pilav, 3-4 yemek kaşığı yarım yağlı yoğurt,1 dilim beyaz ekmekAkşam: 1 kase sebze yemeği, (pürin içeriği yüksek olmayan sebzelerden yada günlük alınması gereken miktarlarda ) 1 kase salata,3-4 yemek kaşığı yarım yağlı yoğurtGece: 7-8 adet fındık,1 orta boy meyveİstanbul Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın!Bu makale 25.12.2020 tarihinde eklendi. kez okundu.
https://www.doktorsitesi.com/blog/makale/padisah-hastaligi-gutta-beslenme-nasil-olmali

Previous Mucizevi bitki ada çayı ;
Next Jetpack ile uçuş yapan gizemli adam yine görüntülendi

No Comment

Bir Cevap Yazın